UPOZORNĚNÍ: Příjem žádostí v programu NZÚ Light je opět otevřen.
Nové spotřebitelské rady ve formě dvou Desater právě představili zástupci Komory obnovitelných zdrojů energie, Ministerstva průmyslu a obchodu a Státního fondu životního prostředí ČR. Volbu dodavatele a technologie doporučují zástupci asociací zkontrolovat na portálu Refsite.cz, který se zaměřuje na ověřené recenze ze stavebnictví.

Dnes zveřejněná Desatera přináší spotřebitelům praktické rady, jak krok za krokem postupovat při výběru kvalitního tepelného čerpadla a fotovoltaiky a jak poznat spolehlivou instalační firmu. Spotřebitelská Desatera připravili zástupci Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ) a Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT). Reagují tak na obrovský nárůst zájmu domácností i podnikatelů o obnovitelné zdroje.

Desatera pomohou zákazníkům zorientovat se na trhu s tepelnými čerpadly a fotovoltaikou. Dozvědí se, jak si počínat při výběru typu technologie, velikosti instalace a na co se zaměřit při výběru instalační firmy. Spotřebitelé dostávají návod, jak poptat dodavatele či jak postupovat při samotné realizaci. Kdy například platit zálohy a v jakých lhůtách mohou očekávat návštěvu montážní firmy, kdy jim bude proplacena dotace a podobně. Obě desatera jsou k dispozici na webech Ministerstva průmyslu a obchodu a Nové zelené úsporám (zde).

„Jsme patrně na počátku dalšího rekordního roku. Letos si novou fotovoltaiku a tepelné čerpadlo pořídí 100 až 200 tisíc nových zákazníků. Aby si domácnosti, firmy a obce dokázaly správně vybrat a byly spokojeny, připravili jsme pro ně tyto, jak věřím, velmi praktické návody. Desatera a manuály pro přípravu dalších obnovitelných zdrojů už chystáme,” řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Petr Třešňák, náměstek ministra průmyslu a obchodu, řekl:

„MPO intenzivně zrychluje rozvoj obnovitelných zdrojů: ve spolupráci s dalšími resorty a ERÚ novelizujeme legislativu a zjednodušujeme povolovací procesy. Zvedáme hranice pro stavební povolení, licenci, přinášíme sdílení energie, komunity a veřejný zájem. Zároveň si dobře uvědomujeme potřebu, aby toto tempo rozvoje obnovitelných zdrojů udržela také dostatečná informovanost mezi občany i firmami. Profesionální přístup k této problematice, který tato desatera dodržují, proto podporujeme.“

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, řekl:

„Počty žádostí o dotaci na instalaci fotovoltaiky na rodinných a bytových domech, včetně budov veřejného sektoru, stále intenzivně rostou, stejně tak i zájem o instalace tepelných čerpadel. Velmi vítáme zodpovědný přístup, který přichází z oboru. Nastavení transparentních pravidel a doporučení zákazníkům, jak si vybrat kvalitní technologii a dodavatele využijeme, jsou pro nás vítanou pomocí domácnostem.”

Petr Horký, ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel, řekl:

„Členové naší asociace zodpovídají za skoro čtyři z pěti tepelných čerpadel dodaných na trh. Tyto firmy už roky dobře známe a prostřednictvím jejich referencí a zpětné vazby od zákazníků monitorujeme jak jejich práci, tak kvalitu instalovaných výrobků. Majitelé rodinných potažmo i menších bytových domů najdou v našem Desateru vše potřebné, aby si správně vybrali. Aby zbytečně nenaletěli nepoctivým prodejcům, kteří se mohou v dnešní době objevit, nebo aby je nepřekvapil nevhodně navržený systém či špatně fungující čerpadlo nesplňující jejich očekávání v úsporách energií.”

Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky, řekl:

„Abychom zvýšili kapacity a kvalifikaci montážních firem, pořádáme pro ně školení a kurzy. Ve fotovoltaickém Desateru tak můžeme shrnout ty nejdůležitější zásady, jak postupují spolehlivé firmy. Pokud se našimi radami budou zákazníci řídit, můžou se těšit na dvacet, třicet let cenově stabilní, levné a čisté elektřiny.”

V roce 2023 očekáváme zvýšený zájem ze strany bytových domů

V roce 2022 přibylo přes 50 tisíc kusů tepelných čerpadel, což je více než o polovinu víc než předchozí rok, který byl ovšem rovněž rekordní. Výkon nových fotovoltaik narostl meziročně dokonce na víc než čtyřnásobek. Zájem v obou sektorech táhnou především rodinné domy.

V roce 2023 očekáváme velký nárůst zájmu o tepelná čerpadla i fotovoltaiku ze strany bytových domů i komerčních budov. V případě fotovoltaiky budou hlavním hybatelem výrazně jednodušší legislativní podmínky, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad. V případě tepelných čerpadel budou hlavním faktorem skokové nárůsty cen u dodavatelů zemního plynu a tepláren. Vývoj zájmu o tepelná čerpadla a fotovoltaiku ukazuje tabulka níže.

Tepelná čerpadla Fotovoltaika
rok počet ks [A] nový instalovaný výkon připojený do sítě (kWp)
2019 23 047 25 000
2020 24 124 51 000
2021 30 165 62 000
2022 víc než 50 000*) 289 000

*) předběžný výsledek

Zdroje:

[A] Odhad roční dodávky tepelných čerpadel na český trh. Zpráva o využívání obnovitelných zdrojů energie v roce 2021. MPO 11/2022.